Pośród wielu gatunków pająków hodowlanych, wyróżniamy pająki jadowite oraz pająki niejadowite.
pająki niejadowite
Największą popularnością, cieszą się jednak jadowite. Dlaczego właśnie te gatunki?
Jad pająków, nie jest na tyle silny, oczywiście tylko tych gatunków, które możemy hodować w zaciszu swojego domu, groźny by doprowadził do śmierci człowieka. Co prawda, odnotowano kilka przypadków reakcji alergicznych u hodowców ptaszników, jednak żaden przypadek nie zakończył się śmiercią właściciela. Wszystko spowodowane jest ich włochatymi kończynami, które podczas nagłego stresu, mogą wywołać podrażnienie skóry.
Zaleca się więc, unikać brania na ręce jadowitych pająków, nie tylko ze względu na ewentualne podrażnienia, ale przede wszystkim ze względu na niepotrzebne zakłócanie spokoju naszego pupila.
Za pająki niejadowite uznawane są wszystkie okazy z grupy koliściakowatych. To stosunkowe niewielkie pajączki, w Polsce dostępne są trzy rodzaje.
Jeśli koniecznie chciał byś rozpocząć przygodę z pająkami niejadowatymi, sprawdź oferty sklepów zoologicznych i doświadczonych hodowli. Z pewnością uzyskasz od nich szczegółowe informacje odnośnie właściwego terrarium oraz pokarmu, którym należy karmić pająki z grupy koliściakowatych.